Parasja Tsav over dankbaarheid

Commentaar op de sidra van de week: de betekenis van de dankoffers in de Tempel nader verklaard en hoe door steeds te danken de karaktereigenschap dankbaarheid op te wekken.

Lees meer

Weltanschauung

Seideravond komt er aan!

Verrijk je Seideravond met een vleugje Kaballa. Tijdig, voor de Pesach, organiseren wij een Skype sessie met Alon Rom, een van onze leraren in Tsfat. Lees meer

Gelijkmoedigheid/Menoechat ha-nefesj

Al een leven lang kom ik mijzelf voor als een wat nerveus, snel afgeleide, vrij vlug ontdane, niet zelden donkerdenkende  persoonlijkheid. Ik miste een dieper gegronde rust.

Lees meer

Q&A aflevering 11

Vraag:

Als ik nu weet in welke mida ik een uitdaging heb, hoe kan ik daar dan mee aan de slag?

Roberto

Antwoord:

Kijk eens  naar je dagelijkse dag, wanneer ontmoet je die mida? En ben je dan bereid te bekijken welke andere mida daar onder ligt?

Ben je iemand die extreem graag controle houdt? Wanneer treedt dat op? En komt het dan voort uit gebrek aan vertrouwen of bijvoorbeeld vanuit een angst of vanuit iets anders?

Blus dan het onderliggende vuurtje.

Door bijvoorbeeld samen met je Gevroeta aandacht te schenken aan welke andere mida je behulpzaam kan zijn. En dat is persoonlijk maatwerk. En heb dan de moed om uit je comfort zone te treden en een situatie vanuit deze nieuwe inzichten aan te gaan.

Zo kan ik mijn eigen “geduld” bijvoorbeeld in toom houden door op bepaalde momenten gewoon mijn respect voor de ander te gaan voelen.

Marga


Eerdere afleveringen lezen? Klik hier.


 

 

Mida van de Maand (10)

Overdenking over nederigheid.

De eigenschap die ik in het vizier heb: humility, nederigheid, in het Hebreeuws ‘anava’, is een eigenschap die zo op het eerste gezicht bij het publiek niet lekker scoort.

Lees meer