Column rabbijn Hannah Nathans

We zijn als een ruwe diamant die geslepen moet worden.

door rabbijn Hannah Nathans.

De allereerste zinnen van Tzava’at haRivash, het testament van de Ba’al Shem Tov, luiden: ‘Wees volmaakt in het dienen van HaShem, Hij zij geprezen. De hoofdzaak is niet de zaken te vergeten die je doen moet. Het is essentieel iedere dag een les mussar te leren, of het nu veel of weinig is. Je moet er altijd op toezien je te verbinden met goede karaktereigenschappen en oprechte praktijken’.

Mussar is een van de vele Joodse spirituele praktijken die ons kunnen helpen onszelf te verbeteren, en psychologisch en spiritueel te groeien. We worden volmaakt geboren, onze ziel is zuiver. Maar we worden ook geboren als een project dat niet af is. Het is je missie in dit leven om te werken aan de vervolmaking van het project dat [vul hier je eigen naam in] heet. De Piaseczner rebbe geeft als voorbeeld een kind dat koppig is en zijn leraar tot wanhoop drijft, maar later als hij volwassen is diezelfde eigenschap zal kunnen inzetten om de Eeuwige te dienen met diezelfde grote koppigheid en zelfopoffering. De karaktertrek die hem eerst de baas was, wordt nu bewust door hem ingezet ten goede. We zijn als een ruwe diamant die geslepen moet worden, door onszelf, met hulp van haShem.

Rabbijn Hannah Nathans Oprichtster van HaMakor, Centrum voor Joodse Spiritualiteit

Rabbijn Hannah Nathans
Oprichtster van HaMakor, Centrum voor Joodse Spiritualiteit

Het verhaal wordt verteld van een koning die een geweldige diamant bezat. De diamant was de trots van het kleine koninkrijk. Van heinde en ver kwamen mensen naar de diamant kijken. Maar op een dag zat er een barst in, precies door het midden. De koning wist zich geen raad. Hij liet alle juweliers van het koninkrijk komen om te horen wat er aan te doen was, maar ze zeiden allemaal dat de diamant waardeloos geworden was. Niets aan te doen. De koning zakte in een diepe depressie, en zijn onderdanen eveneens. Maar op een dag meldde zich een oude man aan de paleispoort. Hij vroeg de diamant te mogen zien, onderzocht hem, en vertelde de koning dat hij hem beter kon maken dan hij eerst was. Als hij hem een week mee zou geven kwam het helemaal in orde. De koning wist niet of hij hier iets van moest geloven, maar te verliezen had hij ook niets. Hij piekerde er niet over de steen mee te geven, maar gaf de oude man een kamer, gereedschap en alle eten en drinken dat hij maar wenste. Na een week kwam de oude man de kamer uit en overhandigde de koning de steen. De koning kon zijn ogen niet geloven. De diamant was nog mooier geworden dan eerst! De barst was nu de steel van een roos geworden die in de diamant gegraveerd was. De diamant was onwaarschijnlijk mooi geworden.

We hebben allemaal wel een of meer barstjes opgelopen in ons leven. Niet ieder heeft een even goede start gehad, en ook tijdens ons leven komen er barstjes bij. ‘That is where the light comes in’, zingt Leonard Cohen. Er komt een dag dat we onze opvoeders, of de omstandigheden, niet meer de schuld kunnen geven. Alenu, op ons zelf rust de verplichting om er het beste van te maken. Niet in de zin van ‘we doen het er maar mee’, maar in de zin van het allerbeste uit onszelf tot volle bloei te brengen, en onze barstjes ten goede te keren.

Bijzondere diamanten hebben namen: Hope, Koh-i-noor, Heart of Eternity, Star of the East, Sweet Josephine, enz. Ze werden mede beroemd door de manier waarop ze geslepen waren. Ook wij hebben namen. Moge ons eigen slijpproces onze eigen unieke goddelijke schittering naar buiten te brengen, tot zegen van onszelf en de wereld, be-ezrat haShem.


Eerder geplaatste gastcolumns

Gasten geven hun visie op Mussar


De column van rabbijn mr. drs. R. Evers.

haazinu-parsha

MOSJE’S EERSTE EN LAATSTE GROTE MOESAR SPEECH.


De column van Rav Menachem, Sjoelrabbijn AMOS.

zout2

“Sjema beni mussar avicha ve´al titosj torat iemecha” (misjlei 1-8) 

“Luister mijn kind;  naar de ethiek van je vader en wijk niet af van de leer van je moeder”

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] De column van rabbijn Hannah Nathans. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *