De Casus Spinoza

Voor het eerst in de geschiedenis zullen in Amsterdam prominente wetenschappers en religieuze leiders bijeenkomen om de ban tegen Spinoza onder de loep te nemen. Filosofen, religieuze leiders en historici uit Amerika, Nederland en Israël zullen in debat gaan over de historische achtergronden, rechtmatigheid en morele implicaties van de ban, en over de mogelijkheid die op te heffen.

Niemand heeft door de eeuwen heen meer symbool gestaan voor de vrijheid van meningsuiting, rede en verlichting dan Spinoza. Het is een unicum dat wetenschap en religie bijeenkomen om over de ban te spreken in deze tijd waarin de term fatwa niet meer weg te denken is. In een tijd waarin de vrijheid van meningsuiting in elke democratie gewaarborgd lijkt , rijst de vraag of het herroepen van de banvloek niet op zijn minst besproken zou moeten worden. Dat is het centrale thema van het symposium De Casus Spinoza.

Het symposium vindt plaats op zondag 6 december in de Rode Hoed, Keizersgracht 102 te Amsterdam. Tijd: 14.30-17.30 uur. Entree: € 15, zaal open vanaf 14.00 uur.

Kaarten zijn te bestellen op de website van de Rode Hoed.

Sprekers zijn o.a. Steven Nadler, Jonathan Israel, Yosef Kaplan, Nathan Lopes Cardozo, Opperrabbijn Toledano, Emile Schrijver, Piet Steenbakkers, Herman Philipse en Paul Cliteur.

Organisatoren en initiatiefnemers: Universiteit van Amsterdam/Hebreeuwse en Joodse studies, Crescas Instituut voor Joodse Educatie en Ronit Palache.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *